Vad är skillnaden?

En cykel är en cykel kan man tycka och det stämmer också till största del. Två hjul, ram, styre, pedaler, drivlina och sadel.

Dessa kan dock utformas på lite olika sätt för att bättre passa till cykelns användningsområde. Här går vi igenom dom typer av cyklar som vi har i vårt sortiment där vissa av våra modeller kan tillhöra flera kategorier.

klassiska cyklar / Standardcyklar

Man hör redan på namnet att den här typen av cyklar är vad många kallar “en cykel”. En vardagscykel som är komfortabel och robust. Man sitter lite mer upprätt vilket är mer vilsamt för rygg och axlar samtidigt som det ger en bättre överblick. 28″ hjul med lite bredare däck, oftast 3, 5 eller 7 växlar och nästan alltid med fotbroms. I många fall är en standardcykel även utrustad med någon form av förvaring som korg, pakethållare, trälåda eller liknande för att göra den lite mer praktisk.
En cykel för dig som vill ha en cykel helt enkelt.

Bland våra cykelmodeller är Stålhästen och Prima klassiska standardcyklar.

 

CITYBIKE / pendlarcykel / Hybrid

En Citybike, eller pendlarcykel som dom också kan kallas, är som en lite modernare och sportigare vardagscykel med större fokus på att vara ett effektivt transportmedel än ett komfortabelt. Tack vare ett rakare och lägre styre sitter du lite mer framåtlutad för mindre luftmotstånd och effektivare trampning.  28″ hjul med lite smalare standarddäck och handbroms både fram och bak. Nästan alltid med växlar och inte sällan med utanpåliggande växelsystem för att få ett större spann (lättare och tyngre växlar än en standardcykel).

Bland våra cykelmodeller klassas Effekt och Hybrid som citybike / pendlarcykel.

fixiE / singlespeed

En fixie är en avskalad cykel med fokus på själva cyklandet. Den kräver dessutom minimalt med underhåll då det är en cykel utan växlar och frihjul. Det vill säga att bakhjulet kan bara snurra om du trampar. Många fixiecyklar kommer dock med så kallat flip/flop nav vilket gör att den på ena sidan är fixed gear men på andra blir en singlespeed då den har ett frihjul = cykeln kan rulla utan att vevarmarna gör det.

Vår modell Sport är en fixie men med flip/flop nav där den är monterad som singlespeed från början, vilket dom flesta brukar uppskatta. Vill du göra om den till en äkta fixie är det bara att vända på bakhjulet.

ELCYKLAR

Elcyklar är egentligen ingen egen cykeltyp, utan innebär bara att den har en elmotor. Det finns både standard-elcyklar och city-elcyklar. Här kan du läsa lite mer om elcyklar. 

 

 

Utöver ovan nämnda cyklar finns så klart en mängd andra cykeltyper som är lite mer nishade, oftast för sport,  som BMX, MTB, Racercyklar. Men eftersom vi inte har dessa i vårt sortiment får du läsa om dom på annan plats 😉

 

Postat 31 januari 2018