En elcykel är egentligen som en vanlig cykel bara att den är utrustad med en motor som aktiveras när du börjar trampa och som ger dig lite hjälp på traven.

Förutom motorn är den som en traditionell cykel. Du trampar, växlar och bromsar precis som vanligt.

Motorn sitter antingen i framhjulets nav (framhjulsmotor), vid pedalernas vevhus (mittmotor) eller i bakhjulets nav (bakhjulsmotor). Cykeln får lite olika egenskaper beroende på var motorn är placerad.

Känslan av att cykla elcykel skiljer sig en aning beroende på vilken typ av motor man har men den gemensamma känslan är att det känns som om man cyklar som vanligt, bara att det går fortare. Många personer tror inte att elmotorn assisterar så mycket som den gör men slår man av motorn under färd  kan vi lova att det helt plötsligt känns dubbelt så jobbigt att trampa.

Motorn aktiveras av en magnetsensor som känner av att du har börjat trampa. För att klassas som elcykel måste man trampa för att få hjälp av elmotorn, skulle man bara behöva vrida på ett reglage skulle den klassas som moped.

Magnetsensorn aktiverar alltså motorn och beroende på hur mycket assistans du valt  kommer motorn att driva på upp till en viss hastighet. Dom flesta elcyklar har tre eller fem assistanslägen, där det högsta assistansläget gör att motorn driver tills cykeln har uppnått 25 km/h. Därefter får du trampa på själv om du vill cykla fortare.

Hur långt du kan cykla på en laddning beror dels på hur stort batteri du har men också till stor del på hur du cyklar. Dom flesta elcyklar har ett batteri som är 10-12 Ah stor vilket räcker till ca 70 km räckvidd. Men det finns många faktorer som påverkar räckvidden och ofta är den faktiska räckvidden snarare kring 50 km. Några vanliga faktorer som påverkar räckvidden är:

Vägens beskaffenhet
Är det många uppförsbackar där du cyklar går så klart räckvidden ner. Likaså t.ex. rödljus eller andra stopp som gör att du måste stanna och sedan accelerera igen påverkar räckvidden negativt.

Lastvikt
Cyklar du med mycket last eller är du lite större och väger mer så påverkar även det räckvidden.

Temperatur
Batterier trivs bäst kring 20 grader. Från 15 grader och nedåt börjar räckvidden påverkas och cyklar man på vintern med minusgrader påverkas räckvidden mycket, uppemot 50 %.

Däcktryck
Det är lätt att underskatta vikten av rätt däcktryck, men ett par dåligt pumpade däck kan påverka räckvidden ganska mycket. Se därför till att alltid har rätt däcktryck på din elcykel om räckvidden är viktig för dig.

Din egen kraft
Det säger kanske sig själv, men ju mer du trampar på själv istället för att låta motorn jobba, desto längre räckvidd får du.

Att ladda batteriet fullt tar ca 4-6 timmar och du använder ett helt vanligt vägguttag. Laddaren ser ut som en förvuxen PC-laddare ungefär och indikerar när batteriet är fulladdat.
Och här kommer kanske det  viktigaste att veta om man har en elcykel – batteriet måste underhålladdas för att inte gå sönder/tappa kapacitet. Helst minst en gång i månaden, vilket kan vara lätt att missa om man ställer in den över vintern och tar fram den först till våren igen!

En elcykel håller i många år men det är viktigt att serva den kontinuerligt, vilket många gånger behöver ske lite oftare än din vanliga cykel eftersom en elcykel går längre sträckor. Batteriet klarar av upp till 1000 laddningar innan det börjar tappa effekt. Sen dör batteriet så klart inte knall fall utan går att använda, bara att räckvidden går ner en del när det laddats så många gånger.

 

Här finner du vårt sortiment av elcyklar!

Postat 22 januari 2019