Ge din cykel lite omsorg så kommer den hålla betydligt längre – underhåll förebygger både skador och olyckor men framförallt är det så mycket roligare att cykla på en cykel som fungerar som den ska! Vill du serva din cykel hemma behöver du se till att cykeln står stadigt, ett enkelt tips är att ställa den upp och ner när du arbetar med den. Bra att kontrollera: – Kontrollera att alla ekrar sitter fast och att ingen är av. Ett hjul med trasiga ekrar blir lätt vint. – Snurra på hjulen och se så att dom inte är vinda. Ett vint hjul kan oftast riktas upp på en verkstad, men cyklar man för länge med ett vint hjul kan det till slut gå så långt att hela hjulet måste byggas om/bytas ut vilket är väldans mycket dyrare än att rikta upp det i tid. – Se till att kedjan är spänd. Detta är bland dom vanligaste felen som många cyklar runt med, en alldeles för slak kedja. En slak kedja utgör inte bara en risk (då den lättare kan hoppa av) men sliter också betydlig mer på drivlinans övriga komponenter. Se till att den är tillräckligt spänd och inte flexar mer än ungefär en 5-kronas höjd. – Kontrollera att muttrarna vid hjulaxlarna är tillräckligt hårt dragna. – Känn efter vid hjul och pedaler så att inget glappar. Bra att underhålla:

  • – Rengör din cykel! Det här är nog det enskilt bästa tipset att förlänga din cykels livslängd då det tyvärr är många cyklister som mer eller mindre aldrig rengör sin cykel. Du behöver inte gå loss med polermedel och gnugga med tandborste, det räcker gott att du med jämna mellanrum tar bort den värsta smutsen. Använd borste för kedjan och skölj av den värsta smutsen med vatten. Sen skadar det så klart inte att någon gång per år vara lite noggrannare och rengöra kedjan och kassetten.

– Pumpa däcken försiktigt men ofta så att du har rätt tryck i däcken. En cykel med för lite luft i däcken går betydligt trögare än en med korrekt tryck. Kontrollera gärna med en pump som har tryckmätare. Det gamla klassiska “trycka med tummen” är sällan särskilt tillförlitligt sätt att kontrollera rätt tryck =) – Smörj kedjan och rörliga delar regelbunden, framförallt om du cyklar på vintern eller i förhållanden med mycket smuts/salt. Använd en cykelolja (inte 5-56 eller annat universalsmörjmedel) och lägg på lagom mycket. Bra att serva/byta: – Se till att byta kedjan när den är för sträckt. En cykelkedja är en förbrukningsvara och sträcks med tiden, det kan dock variera stort beroende på cykelstil, cykelvägens beskaffenhet, hur väl smord/rengjord den är mm. Allt från några hundra mil till det trippla är dess livslängd. Antingen kan du köpa en kedjeslitageindikator och kontrollera själv, eller så kan du låta din lokala cykelverkstad kontrollera den åt dig och byta den åt dig om det behövs. – Byt dina däck när dom börjar bli slitna eller gamla. Ett par slitna däck har sämre grepp men får också punktering betydligt oftare. Kontrollera däckets mönster och se om det har sprickor på sidorna. – Har din cykel fälgbromsar eller skivbromsar behöver bromsklossarna bytas om dom slitits ut.     Kort och gott så bör din cykel servas för att undvika framtida skador som har större kostnader. Vi erbjuder självklart service inne i vår butik på St. Eriksgatan 106. 

Postat 22 januari 2019