Ge din cykel lite omsorg så kommer den hålla betydligt längre – underhåll förebygger både skador och olyckor men framförallt är det så mycket roligare att cykla på en cykel som fungerar som den ska!

Enklast är att låta din cykel bli servad av en cykelverkstad men nedan finner du lite tips på enklare saker du kan göra på egen hand.

Vill du serva din cykel hemma behöver du se till att cykeln står stadigt, ett enkelt tips är att ställa den upp och ner när du arbetar med den om du inte har tillgång till ett eget meckarställ. Se till att styret står på ett mjukt underlag och montera av ringklockan först bara, då den annars lätt kan gå sönder/bli repig.

 

Bra att kontrollera:

För att din cykel ska vara säker och fungera som den ska är det bra att med jämna mellanrum kontrollera dess olika delar. Nedan finner du dom viktigaste delarna att se över och säkerställa att dom fungerar som dom ska.

Ekrar
Kontrollera att alla ekrar sitter fast och att ingen är av. Ett hjul med trasiga ekrar blir lätt vint. Snurra på hjulen och se så att dom inte är vinda. Ett vint hjul kan oftast riktas upp på en verkstad, men cyklar man för länge med ett vint hjul kan det till slut gå så långt att hela hjulet måste byggas om/bytas ut vilket är väldans mycket dyrare än att rikta upp det i tid!

Kedjan
Se till att kedjan är spänd. Detta är bland dom vanligaste felen som många cyklar runt med, en alldeles för slak kedja. En slak kedja utgör inte bara en risk (då den lättare kan hoppa av) men sliter också betydlig mer på drivlinans övriga komponenter. Se till att den är tillräckligt spänd och inte flexar mer än ungefär en 5-kronas höjd. –

Skruvar och muttrar
Kontrollera att cykelns skruvar och muttrar sitter som som ska och efterdra vid behov. En cykel utsätts för mycket vibrationer under färd och att efterdra skruvar och muttrar är viktigt. Säkerställ framförallt att muttrarna vid hjulaxlarna är tillräckligt hårt dragna och känn efter vid hjul och pedaler så att inget glappar.

 

Bra att underhålla:

Rengöring
Håll din cykel ren och fin! Det här är nog det enskilt bästa tipset att förlänga din cykels livslängd då det tyvärr är många cyklister som mer eller mindre aldrig rengör sin cykel. Du behöver inte gå loss med polermedel och gnugga med tandborste, det räcker gott att du med jämna mellanrum tar bort den värsta smutsen. Använd borste för kedjan och skölj av den värsta smutsen med vatten. Sen skadar det så klart inte att någon gång per år vara lite noggrannare och rengöra kedjan och kassetten.

Pumpa däcken
Se till att du har rätt tryck i däcken. En cykel med för lite luft i däcken går betydligt trögare än en med korrekt tryck. Kontrollera gärna med en cykelpump som har tryckmätare. Det gamla klassiska “trycka med tummen” är sällan särskilt tillförlitligt sätt att kontrollera rätt tryck =)

Ge din cykel smörj
Smörj kedjan och rörliga delar regelbunden, framförallt om du cyklar på vintern eller i förhållanden med mycket smuts/salt. Använd en bra cykelolja (inte 5-56 eller annat universalsmörjmedel, det klibbar bara fast mer smuts med tiden) och lägg på lagom mycket.

 

Bra att serva/byta:

Kedjan
Som redan nämnts är kedjan den del av cykeln som slits mest (det är ju den som ser till att dina starka ben för hjulen att snurra) Se till att sträcka kedjan med jämna mellanrum men se till att byta kedjan när den är för sträckt. En cykelkedja är en förbrukningsvara och sträcks med tiden, det kan dock variera stort beroende på cykelstil, cykelvägens beskaffenhet, hur väl smord/rengjord den är mm. Allt från några hundra mil till det trippla är dess livslängd. Antingen kan du köpa en kedjeslitageindikator och kontrollera själv, eller så kan du låta din lokala cykelverkstad kontrollera den åt dig och byta den åt dig om det behövs. –

Däcken
Byt dina däck när dom börjar bli slitna eller gamla. Ett par slitna däck har sämre grepp men får också punktering betydligt oftare. Kontrollera däckets mönster och se om det har sprickor på sidorna.

Bromsarna
Har din cykel fälgbromsar eller skivbromsar behöver bromsklossarna bytas om dom slitits ut. Låt din cykelverkstad kontrollera dessa när du lämnar in på service.

 

Kort och gott så bör din cykel servas och underhållas, precis som alla andra fordon. Men gör du det lite nu och då istället för varannat år kommer din att undvika framtida skador som har större kostnader. Vi erbjuder självklart service i våra egna butiker på St Eriksgatan 106 i Stockholm och Davidshallstorg 1 i Malmö.

Postat 01 mars 2019