Teds servicetips
Du som har besökt vår butik i Stockholm har nog träffat honom i egen hög person, vår cykeltekniker Ted.
Med över 15 års erfarenhet av cykelservice har han kunskap om det mesta som rör cyklar och även om han så klart tycker om racercyklar och MTB-cyklar klappar hans cykelhjärta lite extra för klassiska herr -och damcyklar.
Här kommer några bra-att-tänka-på tips från Ted för dig som precis tar fram cykeln inför cykelsäsongen!
Efterdra
Inför säsongen är det bra att kontrollera att alla skruvar och muttrar sitter som dom ska innan du hoppar upp på sadeln och slår det där hastighetsrekordet i nedförsbacken till ICA. Din cykel är byggd i olika material, t.ex. stål och aluminium (tävlingscyklar även kolfiber) och är också utsatt för ständiga rörelser och vibrationer. Du bör därför alltid titta, lyssna och känna efter om muttrar och skruvar är lösa på din cykel. Om du märker att en skruv eller mutter är lös, dra åt den direkt istället för att låta det fortgå, då minskar risken att något går sönder. Dom viktigast att kontrollera är hjulmuttrarna, så att hjulen sitter på som dom ska.
glapp och missljud
Förutom skruvar och muttrar är det bra att se över din cykels lager. Dessa finns på din cykels hjul, styre och vevlager.
För att kontrollera om lagren är korrekt spända bör du hålla cykeln stadigt och försöka rucka på dessa delar i sidled. Det ska då inte finnas något ”spel/glapp”, finns ett glapp finns ett behov av att efterdra lagren
Hjul -och styrlager är något du oftast kan eftra dra själv, utan några speciella verktyg, medan vevlager är något du behöver specialverktyg för. Om du inte känner dig bekväm med att göra någon av jobben själv kan du ta kontakt med din lokala verkstad så hjälper dom dig, det viktiga är att du upptäckt felet i tid och att det åtgärdas.
DÄCKtryck
Rätt däck tryck är A och O brukar man säga. Det gör det roligare att cyklar och ger både lägre rullmotstånd (du behöver inte trampa lika mycket) och rätt grepp. Dessutom håller däcken mycket längre om dom har det tryck som tillverkaren rekommenderar. Vilket däcktryck dina däck ska ha finner du på sidan av däcket och vi rekommenderar att du använder en cykelpump med tryckmätare. Det klassiska “trycka-med-tummen”-sättet att avgöra däcktryckt kan ofta ge väldigt felaktiga antagen.
TIPS! När du ändå letar efter däckets rekommenderade tryck kan du samtidigt passa på att kontrollera däcket efter tecken på torrhet sprickor eller andra defekter. Ett torrt (gammalt) däck med sprickor får lättare punktering och ger sämre grepp.
vajrar och höljen
Inspektera gärna alla dina vajrar och höljen på cykeln. Kontrollera om höljena är knäckta eller rostiga. Samma sak med vajrarna, kontrollera att dom löper utan besvär. Om dom är tröga, smörj med tunn olja tills dom löper fint igen. Tröga vajrar är ofta boven i dramat om känslan på dina växlar och bromsar inte är som dom ska.
bromsar
Om du upplever att din cykel inte bromsar så bra som tidigare kan det vara bra att se över dom.
Oftast räcker det med att spänna bromsarna, genom att spänna bromsens vajer (om du har fälgbroms). En broms ska helst vara tillräckligt spänd så att du når god bromsverkan när bromshandtaget är till hälften intryckt.
Hör du ett skrapande ljud när du bromsar kan det också vara ett tecken på att dina bromsklossar är helt utslitna. Kontrollera då dessa, på dom flesta bromsklossar finns det en slitageindikator ovanpå klossarna som talar om när det är dags att byta.
Kedjan
Det mest klassiska tipset när du servar din cykel men ack så viktigt – smörj och spänn kedjan!
Se först till att rengöra din kedja. Först med en borste för att ta bort den värsta smutsen och sedan med en skonsam avfettning. Ju bättre kedjan är rengjord, desto bättre sitter oljan när du smörjer den.
Vilken olja ska jag smörja med och hur mycket ska jag smörja?
Det finns många smörjoljor på marknaden och dom flesta fungerar fint så länge det är en cykelolja. T.ex. 5-56 och andra universaloljor lämpar sig inte särskilt väl för att smörja kedjan, då det klibbar och binder smuts så snart du börjat använda cykeln igen.
Smörj rikligt med cykelolja hela varvet runt och torka sedan bort alla olja du kommer åt med en vanlig tygtrasa. Torka upp “all” olja då den du inte kommer åt är den rätta mängden som ska vara kvar. Eventuella missljud från den torra kedjan bör nu ha upphört, annars får du upprepa processen en andra gång.
När kedjan nu är ren och fin och nysmord kan du samtidigt se till att den är korrekt spänd, om du har en cykel med fotbroms. Kedjan ska kunna flexa upp/ner max 2 cm. Om en är slakare än så får du lossa på bakhjulet och dra bak hjulet tills kedjan har korrekt spänning.
Detta gäller alltså fotbromsade cyklar, för cyklar med utanpåliggande växelsystem sker kedjespänningen automatiskt med hjälp av bakväxeln så där behövs ingen check av detta.
Postat 02 februari 2020