Många ställer in cykeln när höstrusket närmar sig. Så borde det inte vara, för med rätt utrustning funkar det utmärkt att även cykla på vintern.

Varför ska man cykla på vintern?
Att vara ute i den friska luften och fortsätta med den dagliga motionen året om mår både kropp och själ bra av. Du undviker även tåg som ställs in och bussar som är överfulla. Vintercykling behöver inte vara svårare än att cykla under övriga årstider. Det endast som krävs är annan utrustning och försiktiga inbromsningar.

Vilken utrustning behöver man för vintercykling?
Utöver varmare jacka, handskar och vindbyxor behöver din cykel rustas med dubbdäck/vinterdäck. Vilket är ett måste för att kunna cykla på cykelvägar med snö och is. Det gör att vintercyklingen blir mer säker och stabil.

Desto bredare dubbdäck desto bättre. Utgå efter vad ramen och vad dina stänkskärmar tillåter. Vi rekommenderar att byta till dubbdäck både fram och bak för att maximera säkerheten på vägarna.
För att minimera lera och snö på dina kläder kan det vara bra att ha fungerade fasta stänkskärmar.

Vilken cykel är en bra vintercykel?
Alla cyklar som kan byta till dubbdäck är en bra vintercykel. Samt att du ställer in sadel och styre så att det känns bekvämt och stabilt. Det kan även vara bra att serva din cykel innan och efter vinter för att upprätthålla cykelns (prestanda).

Synas i vintermörkret
Redan vid skymningar under hela året ska lampor användas både fram och bak på cykeln. Framlampan ska ha ett vitt starkt ljus och baklampan rött. Du bör även ha reflex på framhjul, bakhjul och på sidan av cykeln. Detta för att din omgivning ska kunna upptäcka dig i tid. Att synas i trafiken är viktigt då du kan utsätta dig själv och andra för fara.

Hur cyklar man på vinterunderlag?
Det är skillnad på hur man cykla på sommarunderlag och vinterunderlag. På vinterunderlag bör du undvika snabba inbromsningar och svängar. Tänk att du ska cykla som en söndagsåker kör en bil. Det gör du genom att hålla en jämn hastighet, undvika hastiga rörelser och planera dina inbromsningar.

Hala underlag
Utöver snö och is finns det fler underlag som man bör ha koll på. Försök att undvika de vita strecken vid övergångsställen, samlingar av löv och brunnar. Även i slutet av vinterperioden när snön har smält tenderar det till att finnas mycket grus på cykelvägarna. Så undvik snabba inbromsningar och svängar i på dessa underlag.

Postat 09 november 2021